سفارش تبلیغ
صبا ویژن

وضعیت آشفته اقتصادی و خدشه‌دار شدن عزت ملی


 

  • وضعیت آشفته اقتصادی و خدشه‌دار شدن عزت ملی

    حال که به تازگی هفته دفاع مقدس را پشت سر گذاشته‌ایم بی‌مناسبت نیست اشاره‌ای به شهدای بزرگواری کنیم که بر سر آرمان‌های خویش و ارزش‌های دینی و اخلاقی، جان شیرین خود را گذاشتند و اجازه ندادند عزت ملی جامعه، خدشه‌دار گردد و بدین‌گونه در طول تاریخ هر جا تهدیدی بر علیه شوکت و وحدت، اعتقادات ، باورها و عزت ملی ما وجود داشته اختلاف سلیقه‌های سیاسی، جناحی و گروهی به دست فراموشی سپرده شده و پیر و جوان ، زن و مرد و خرد و کلان هریک به فراخور توانایی‌های فکری، تجربی و جسمی سینه خود را سپر کرده و اجازه ندادند دشمنان به هدف‌های شوم خود برسند.

    متاسفانه گاهی براساس ضعف، سوءمدیریت یا آشفتگی مراکز تصمیم‌گیری، اتفاقاتی می‌افتد که بدترین اهانت‌ها به عزت و جایگاه یک ملت صورت می‌گیرد. به یاد داریم در برخی از دوران، کشورمان نیروی کار متخصص و نیمه متخصص را به برخی کشورها اعزام می‌کرد اما این حرکت و اقدامات مشابه آن براساس پروتکل‌های معتبر که در بین وزارتخانه‌ها و سازمان‌های مربوطه امضا می‌شد به اجرا درمی‌آمد. مسئولیت‌ها و مشاغل کاملا مشخص بود و محل کار و اقامت تعریف و تعیین می‌شد و میزان حقوق و درآمد هم بر مبنای جداول و مقررات موجود تعیین می‌گردید. اما متاسفانه امروز نه تنها خبری از نظم و وضعیت گذشته نمی‌باشد، بلکه آشفتگی و بهم ریختگی در عزیمت نیروی کار به طور خودسر ملاحظه می‌شود.

    جوانان بیکار مخصوصا در استان‌های مرزی، حالا که کولبری و معاملات مرزی چندان رونقی ندارد برای کسب درآمد و سیر کردن شکم خانواده خود به کشورهای همسایه مخصوصا عراق و افغانستان عزیمت می‌کنند. متاسفانه سمپاشی‌ها و فضاسازی‌های کاذب و مسموم بر علیه کشورمان در بسیاری از اوقات دامنگیر هموطنان می‌گردد. افراد بیکار در این کشور با نگاهی خشونت‌آمیز به کارگران ایرانی می‌نگرند، چرا که با توجه به اختلاف قیمت ارز حتی کارکردن با نصف دستمزد کارگران محلی، برای ما مقرون به صرفه می‌باشد. تلخ‌تر و آزاردهنده‌تر از فعالیت‌های فیزیکی و کارهای سطح پایین، دستفروشی اکثریت این هموطنان می‌باشد که اغلب محصولات داخلی مثل صنایع دستی و خوراکی را در کنار پیاده‌روها عرضه می‌کنند.

    برخورد ضابطین شهری یعنی همان ماموران سدمعبر با این گونه افراد بدون توجه به ملیت‌شان، جای تاسف و تامل دارد. معلوم نیست کدام سازمان یا وزارتخانه مسئولیت سازماندهی عزیمت نیروی کار به خارج از کشور را دارد؟ متاسفانه گاهی برخوردهای اهانت آمیز و بسیار زننده بازماندگان رژیم بعث و یا مخالفان دولت عراق با هموطنان ما باعث تاسف عمیق می‌گردد. تا دیرتر از این نشده باید برای حفظ شان نظام جمهوری اسلامی و اعتبار و عزت ملت بزرگوار و شریف‌مان، سازمان‌های مربوطه با اقدامات قانونی و انعقاد قراردادهای فروش خدمت یا اعزام نیرو، به این وضعیت آشفته سر و سامانی بدهند.

    نباید اجازه دهیم فرزندان ما با احساس حقارت و دلشکستگی به خانه خود برگردند مخصوصا وقتی متوجه می‌شویم حدود 60 درصد از نیروهای کار حاضر در این کشورها کارگر ساده بوده و تخصص قابل توجهی ندارند اما برای دریافت دستمزد بیشتر گاهی مجبور به اظهار کذب در بیان تخصص شده و گاهی جان و سلامت خود را بر سر آن می‌گذارند. در نهایت تا این مشکل به چالش جدی تبدیل نشده و حیثیت سیاسی و منطقه‌ای ما بیشتر از این خدشه‌دار نگردیده، دولت باید به دور از وعده دست به کاری بزند. ان‌شاءالله در عمر باقی مانده مجلس، نمایندگان استان‌های مرزی نیز یادگار نیکی به جای گذاشته و قدم مثبتی بردارند.


    * استاد دانشگاه و رفتارشناس

    * منتشر شده در روزنامه آفتاب 15 مهر 98